Tesisat Dergisi 229. Sayı (Ocak 2015)
58 Tesisat Dergisi Say× 229 - Ocak 2015 MAKALE Burada korozyon dolay×s× ile oluüan pas×n ciddiyetine göre kazan dairesi bütçesinde büyük bir delik açmas× hatta daha ciddi olaylarda can kayb× ile sonuçlanmas× bile muhtemeldir. Bu birikmeler bir yandan kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller ile suyun sertleümesine, diùer yandan yaù oluümas×na neden olurlar. Kabuk baùlam×ü kazanda oluüan bu pullanma ×s× transferini olumsuz yönde etkilediùi gibi, vanalar×n çal×ümas×na ve borular×n iç çe- perlerinin daralmas×na neden olurlar. Çok aç×kça görülmektedir ki; bu birikmeler kazan×n verimsiz çal×ümas×na neden olur- lar. Eùer baca gaz× s×cakl×ù×nda belirgin bir art×ü olduysa buradan buhar bas×nc×ndaki düüüüe raùmen kazan gayretle istenilen buhar× üretmeye çal×ümas× anlaü×lmaktad×r. Yaù Yaùlar yoùuüma sonras×nda besi suyuna girebilirler. Bu da ×s× transferini kötü etki- leyecek ve istenmeyen bir durumdur. Bir kere ×s× transfer yüzeyi ile temas ettiùinde burada aü×r× dayan×kl× katran×ms× bir taba- ka meydana getirirler. Bu da kazan×n çok büyük bir zarar görmesine neden olabilir. Kazan suyu kalitesinin, kazan×n çal×üma bas×nc× ve ×s× transferinin iyi yap×labilmesi aç×s×ndan önemli bir parametre olduùu- nu görmüü oluyoruz. Pratikte, eski tip ve dayan×kl× bir alev duman borulu kazan, yüksek h×zl× buhar jeneratörüne göre besi suyu ×slah×ndan daha az etkilenir. Üç ge- çiüli bir kazan sistemi ise borular×n say×- s×ndan dolay× tamamen mineralsizleüti- rilmiü ve minimum iletkenlikte, temiz bir suya ihtiyaç duymaktad×r. Besi suyu ×slah× için gereken çaba birçok bölümden oluüur. Fakat sonuç olarak bu çaban×n harcan×p harcanmayacaù×n× eko- nomik olarak geri dönüü sonucu belirler. Genellikle gerçek çal×üma modunda besi suyu ve kazan suyunun güçlü alkali yap×- dan nötr yap×ya geçmesi için her hangi bir üey olabilir. Nötrden kas×t, pH derecesinin 7,5 8 aras×nda olmas×, alkaliden kas×t, pH derecesinin 9,5 ile 11 aras×nda olmas×d×r. úkincisi duman borulu kazanlar için daha yayg×nd×r. Çal×üma modu, yap×lan aktivi- telerin tamam×n× kapsamaktad×r. Su ×slah× ve üartland×r×lmas×, mineralsizleütirme veya blöf, buhar ve yoùuüma döngüsü vs. úületmeye ve ham su kalitesine baùl× ola- rak, öncelikler farkl×l×k gösterebilirler. Eùer bulunulan yerdeki su çok sert ise, su ×slah× çok daha zahmetli olacakt×r ve yoùuüma dönüü oran× %95 seviyelerinde olacakt×r. Bunu tersine su borulu kazanlarda 30 bar iületme bas×nc×nda suyun üartland×r×lmas× daha basit olacakt×r. Elektrik úletkenliùi: Suyun elektriksel iletkenliùi içeriùindeki tuz oran×n× ölçmek için iyi bir parametredir ve birimi S/cm’dir. Ham su deùerleri çok çeüitlilik gösterir ve bu deùerler 250 ile 1.250 S/cm aras×nda deùiüebilir. Çal×üma moduna baùl× olarak, bas×nç ve kazan tipi 600 S/cm‘ye kadar izin verir ve bu da 1 litre su içerisindeki 3 gram yemeklik tuza denk gelir. úletkenlik sensörler yard×m×yla ölçülür ve blöf yoluyla ayarlan×r.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=