Tesisat Dergisi 195. Sayı (Mart 2012)
UYGULAMA 142 Tesisat Dergisi Sayı 195 - Mart 2012 Enerji maliyetlerinin düşürülmesi, enerji tasar- rufu ve verimliliği, hem çevreye hem de şir- ketlerin bütçesine sağladığı katkılardan dolayı, titizlikle ve özellikle üzerinde çalışılan bir konu. Son yıllarda artan enerji ihtiyacının kolaylıkla karşılanabilmesi için de enerji verimliliği ça- lışmaları şirketlerin ve karar mekanizmalarının gündemlerindeki yerini sağlamlaştırıyor. Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler de kendi bünyelerinde bu alana hizmet verecek yeni bi- rimler oluşturmaya başladılar. Titanic Business Otel Teknik Servis Müdürü Ha- kan Erturan, 18 yıldır Turizm sektöründe görev yapıyor. Önceleri Akdeniz bölgesindeki otellerde çalışma hayatını devam ettiren Erturan, çok yük- sek hava sıcaklıkları ile uğraştığı bu işletmelerde mevcut enerjinin en verimli şekilde nasıl kulla- nılacağını ve verimliliğin nasıl sağlanabileceğini tecrübe etmiş. Hakan Erturan bu deneyimle- rini şimdi Titanic Otel’de uyguluyor. Enerji Verimliliği ve Tasar- rufu Merkezi Hakkında Hakan Erturan, enerji temi- ninin, 21. yüzyılda tüm in- sanlığın en önemli problemi olduğunu vurguluyor. “50 yıl içinde fosil yakıtlar tükene- ceğine ve enerji tüketen ci- hazlardaki teknolojik gelişme- lere karşın, her yeni gelişme ile enerji ihtiyacı arttığına göre enerjiyi tasarruflu kullanmaya dikkat etmeliyiz” şeklinde konuşan Erturan, bu sorunu çözmenin Titanic Business Hotel’ de Enerji Verimliliği Çalışmaları Tüm Hızıyla Devam Ediyor Hakan Erturan Titanic Business Otel Teknik Servis Müdürü yolunun, enerjiyi ortamın mevcut konfor ve müş- teri memnuniyeti koşullarını bozmadan, en verimli şeklide kullanmaktan geçtiğinin altını çiziyor. Bu doğrultuda, Titanic Business bünyesinde ‘Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Merkezi’ kuruldu. Hakan Erturan, bu birim bünyesinde oluşturdu- ğu ekip ile birlikte, öncelikle Titanic Business olmak üzere tüm Titanic otellerinde çeşitli ça- lışmalar gerçekleştiriyor. Merkezde, her çeşit teknik bilgi ve iş gücüyle, teknik koordinasyon sağlanarak, doğalgaz, su ve elektrik bazında günlük ve aylık standart ölçüm kontrol sistemi ile enerji tüketimi izleniyor. Bu süreç sonucunda ise tüm enerji giderlerinde büyük oranda tasar- ruf sağlanıyor. Yüzde 20’ye Varan Tasarruf Sağlandı Bir işletmede enerji verimliliği sağlamanın bir ayağının da elektrik tüketen cihazların bakımla- rının düzenli yapılmasından meydana geldiğine değinen Erturan, “Teknik servis ve personeli- nin uygulamalı eğitimi büyük önem arz ediyor. İşletmedeki özellikle elektriği fazla tüketen rezistanslı cihazların işletim ve bakımının ak- satılmaması çok önemli. Bakımların yanı sıra, otel yönetiminin diğer ünitelerinin de yürütülen operasyonlarında eski alışkanlıklarını terk etmesi gereki- yor” diyor. Boşa akan sudan, gereksiz yanan lambaya, boşa çalışan bakımsız klimadan arızalı cihazlara kadar iş- letmenin süregelen alışkanlıklarının yeniden yapılanması gerektiğinin altını çizen Erturan, plansız sarf edilen iş gücü- nün de önüne geçilmesini savunuyor ve “Otel bünyesinde geliştirilen bu basit ve düşük mali- Enerji verimliliği son yıllarda dikkatle üzerinde durulan ve en çok tartışılan konulardan biri halini aldı. Sanayide ve hizmet sektöründe birçok şirket, enerji maliyetlerini düşürmek için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Turizm sektöründeki enerji verimliliği çalışmalarına bakacak olursak, Anadolu yakasında hizmet veren Titanic Business Otel hemen göze çarpıyor. Bu sebeple Titanic Business Otel Teknik Servis Müdürü Hakan Erturan ile enerji verimliliğinin önemini ve otellerinde gerçekleştirdikleri uygulamaları konuştuk.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=