MAKALE vn eı n e öv laçpüol mr aet ös ri l esrids et e hma vpae rgf oi rri şm- aç nı ksı şı ys öı cnaüknl da er ın ön en ledme l i1d4i r. K H' l iakvsaı csaokğl ıuktmf aar kl ı ı nkao gn dö reen sçearl ıl şetr ı kgl ae raı rnadsaı nn dyaokği uf an lrakş tma as asrı ıcma ıknl ı ğu yı gi l eu nçl ue vğ rue vseı csaokğl ıuğ ı b ts u o iz c ğ e u u t a b u i k c lg u ış i k va en r i mr . i kYti na er ı nsı no ğuuykg uondl ua ğl aur dyaökni ü nh ad ve an ( ğfaı rikl e5b- 7u hKa rau l n r a a i ş t s m ) ın e a d v a a s p ı t c o a a r s k a a l t ı r ğ ö la r ı n le a ır r r . d a S e s ı ı o c n r a d t k a al k m ık i f s s a ı ı c c r a k aı k k b l l ı ı u k dç eü ğk esr el eçr idl deinğ i dvaehyaa bsüoyğüu kt u icsue aekvı aş pk oarnaı ntö yr üetne rksüi z os ul d/usğa ul a bmeul irral e snomğiuşt aonl u rs. i sYti ne em lseur dseo ğs uu t/ms aal al ı mv eu yr aa vgei r ieşm- çnı ki yı şe tsl iı cçaakl ı şl ı mk l aa r yı nöı nn üönl çd üe lnmöensei mp lei rdfi or .r m a n s l kD e o a r n i h n d a d e en ö s n d e c e r e , b b i k a o ö h m l s ç e p ü t r m t e iğ l s e i ö m r r i iz s k a ga y i p b e a i s s s i i n o t d ğ e e u le t r m e in v a i a s p h i o s a r t s a e s t m ö a r s, yoal arrdaı mk ı yöllaç eybi ni l ieri zs. isAteymr ı c ae l esmu avnel a rhı naıvna ı sdı le bkai s i kpüansditüerl.erini yaklaşık olarak belirlemek müm 2.1. Aşırı Kızdırma Emiş hattı kızgınlık değerini bulmak için emiş öb laçsüı lnecnı nbı avseı ni kci as ı kc aa rkşl ıığl ı kı bgi leml eenmbi zu hg ae rr leakşi rt. ı rBı cuı nd laakr ,i t( ıervı caı pçoı kr aı şt ıönrd) abkui hsaorğl au şt kmaan ı ns ı csaı ckal ı kğl ıı ki ll ea rbı duı rh. a r l a ş Bb au sh ıanrçl a- sş ımc aak l ı ks ı ctaakbl ı lğoıs, u ni ldgai lni seol dğeu t keadni al e b i al i irt. gE isbki i oCz Fo Cn dvoes tHuCyFeCn ic si nosği ust ok ağ un tl ak raı nn l abrul ah aRr l-a1ş3m4 aa sl aı cş amkal ı k l (adroı y, ms aö )z sk üo rneucsi u b bo ay su ınncçal a rsdaab i tb ukhaal ı rr . Bl aur ınnuı nn l as ıbcearkal bı kel ar ,r yı ebnui hnaersl ai l şsmo ğa u tf ka az nı bk ao yr ıuşnı mc a değişkenlik gösterirler. Bu değişkenlik 5°C ve dü si yteü naed l ça ınkdaı rbıillıirr. Oven esdı ceankl el ı,k bkuatyümr assoı ğu( gtkl iadne ) larda doyma sıcaklığı yerine çiğ nokta (dew point - DP) sıcaklığı kullanılır. Bu sıcaklık değh ae rr li ,a şbtuı ğhıa sr lıacşatkı lrı ğı cı ı di faa dseo ne tsmı veık tseodğiur .t kÇai ğn ı nn obk tua sıcaklığının üzerindeki bir sıcaklık artışı aşırı ÖÖ l l ç ç ü ü m l noktası (boru üstünden): en sıcaklık . 2,3°C Aşırı Kızdırma 6,7 K Aşırı kızdırma: -9"C - . 2,3'C • 6,7K � Ölçüm noktası: Ölçülen basınç 6,9 bar Hesaplanan yoğuşma sıcaklığı 26 ' C lmıı Ölçüm noktası: Kil Ölçülen basınç 2,1 bar Ölçüm noktası (boru üstünden) AÖşlçırüı lseonğsuıctmakalık 22,5 • c 3,5 K - Hesaplanan kaynama noktası • 9 •c Aşırı Soğutma: 26'C - 22,5'C � 3,5K Şekil 1. Soğutma çevrimi ve aşırı kızdırma ve aşırı soğuma değerlerinin ölçülmesi [2]. Ab işl iırrkı eknı z, ddı remğ ear d4e ği leer i 1 52- 7K Ka rcaisvıan rdıan ddaa logl aa lanabilir. gAişr ımr ı eksı zi ngeı n l mı k üdseağaedr ei n i eödl çeecrek ke nk, as di sat re mb ienkrl eejmi meek gerekir. Aynı zamanda buharlaştırıcı üzerinde en omr imn aol l ubni rmhaal vı daı r .d eS bı ci sa iknl iı nk ös al çğül ma n duı cğuı n dbaunh adra laştırıcı çıkışına tutturulur. Eğer emiş hattının uk oz mu npl ur eğsuö r4g i rmi şei ntdreedneönl çaüzl e bi si lei r. Bboorruu l asrııcnaükzl ıeğ ı rhiansdseaksi ioyekstiintitaarbtakasının temizlenmesi ölçüm tıracaktır. 2.1.1. Basınç Ölçümü BP iaysaısnaçd aö l çdüi jmi t aü l mv ae n ai fnoal dl ol agr l ao l ayraapkı l mi kai k tf aa rdkı rl ı. çeşitte manifold bulunabilir. Analog manifold ğ mk e u a r ll n le a i r f n i o ı l l i ı d ç rk e ke re u n n l l a s m n is ı a l tı n e y i m o f r o d s ld e a k , k i ö u l s l ç l o a ü ğ n m u ıl t d m k e a a n n l ıa ö d n ır a c . i e t D i i j l d i g t e a ill i faokl ıdşlkaar nk utl il pa in aer karka nsdeaç ni l e ns eaçki lı mş keal indı ni r. ö lMç üalnei n bDao sy ımn çat as kı ci adk ol ı ğy ımaak ı şs kı caankı nl ı ksl aö zr ı nkao n uu sl auş ıbl aa bs iı nl i rç. altındaki buharlaşma / yoğuşma noktasını ifade eder. 2.1.2. Boru Yüzeyinden Sıcaklık Ölçümü Sc ao ğk luı kt mö al ç üsmi süt eyma pl emr ian dk eö nbeomr ul i d iyr.ü zBeöyyilnedceenb osrıu gi çöi nr edbeinl m egketçeeyni z . sBoğu utökl ça ün mı n , tseı cmaaksl ılkı vdeeyğaetrei n i ymaapsı lsaı zb i l m( ke ıkztı leödt ier .s i -Yi ün zf reayr etdi p) i tteermmaosml ı e tt reerlme rol e y ş m a ıl e a p t ş a r t e rk ı l r e e ıl r n d i n ığ b ö ın o lç d r ü u a m n d u an d h o a ğ ş r e y u k ü lu l k in ğ si u e k a t t e l i a r m . n T a e s e m s sı n a z e s la k l r ı l ö a b l ça k ü n a t m r l ı yl eünzee by i lteenr mtoamr zedtar e sl eerni ns dö er lne rv ekyual l ab no mr uay ka köel çn eü tm doğruluğunu arttırmaktadır. kızgınlık (superheat) olarak adlandırılır. Şekil 2. Analog manifold Şekil 3. Dijital manifold - -- - -- -- -- - -- 62 Tesisat Dergisi Sayı 187 - Temmuz 2011
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=