zarar vermeden hare ~e etmek istiyoruz. Bunu başlatmak ve peısonel tarafından da bu çalı§malann kabul edilmesi gerekiyor. Sonuçta en önemli görev personele dOşOyor. Biz her ne kadar belgeleri alsak da 9()plenn ayrı ay n abimasını sağlayacak çöp utulan nı koysak da en büyük i§ personele dü~üyor. Çöplerin ayrı~ ması ayn ayn ye !ere koyması aynı şekilde mutfaktaki, restorandaki aıkadaşlarımızın camı cam çöpiine. plastiğj plastik çöpüne atınası önemli. Bunu gerçe leştiramediğimiz zaman hiçbir işe yaramıyor. Abk yağjan iSKi alıyor. mutfaktan çıkan yağlan tekrar geri d5noş m yapan sertifikalı kuruluşlara veriyoAız. Onlar bunu taşrtlarda yakıt yakma işinde kullanıyorlar. Ayçiçek yağı. zeytinyağı atıklan gibi yağlan da belge karşı!@ nda veriyoruz. "Ene~i verimlili~i sağlayan birçok sistem kullanıyoruz " Ene~i verimliliği sağlama konusunda da yürüttüğümüz birtakım prOJeler var. Örneğin . otelimizdeki ampullerimili ene~i tasamıflu olanlaoyla değiştirdik. Dış aydınlatmada LED sistemini kullanıyonız . Elektrik ene~imizi serbest piyasadan, yenilenebilir enerji kayna~ olan rüzgar eneijisinden alıyoruz. Otelimizde doğalgaz tasarrufu için son teknoloji rober var. Bunu 8 ay ineeledik ve %17 doğalgazdan tasarruf ettiğimiz ortaya çıktı. Otomasyonumuz sayesinde mesai bitimınde. klima santralieiimizi stop ediyoruz, mesai saatinden önce tekrar d8\lre'Je alıyoruz . Yani bir saat gibi tasarruf edebiliyoruz. Pompalanmız frekans konvertörlü ve bunlarla çok az enerji harcıyoruz. Asansörlerimizin elektrik motorları da yine bu şekilde dizayn edildi. Lobi ve restoran gibi büy k cam alanlara sahip olan bölgeleıe film kwarak. yazın fazla güneş ışmının ve enerjisınin iı;ıe i girmesini. kışın da içeride · ısınmış havanın rahatça dışarı çıkmasını önle<Jen bir sistem gel~ti rd i k. T m bunlar otel açıld ıktan sonra yapılan çalı§malardır. Su tasarrufu ile ilgili olarak da hem lavabolanıııızda hem de duşlarıınızda özel bir sistem kurduk. Örneğin: 1da kada lavab<ılanmızdan 6 litre saniye, duşla rdan da 12 litre sanr1e su akması gere'ııiyor. Ay nca müşteri tuvalelle rinde fotoselli bataryalanmız var. Buralara hareket sensörlü lambalar yaptık. MUşteri iı;ıeri girip kul arıdığı müddetçe yanıyor ve burada günde 8-10 saat gibi enerji tasarrufu sağladığımız ortaya çıkb. Garaja hareket sensörlü lambalar yaptık. Enerji tasarrufuna yönelik, yeni teknolojileri de takıp ediyoruz. Mesela havuzda ozon ve iyonla kloru az kullanacak ve çevr~e az zarar verecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bunun için yakın bir zamanda uygulama yapacağız ve böylelikle çevreye ve insanlara daha az klor kuDandırmış olacağız. "Yangın konusunda da çok hassasız" Yangına karşı ço duyarlıyız. Yangın ihbar sistemlerimiz. yangın söndümıe sis em leıimiz var. Ayrıca bunların periyodik bakımların ı da ilgili fımıalara yaptınyomz. EN54'e göre bunlann kontrolleti, bakımlan yapılıyor ve tutanak a~ına alınıyor. Her otelimizin acil eylem planı. risk analizi var. Biz müşteri mize ve personelimize karşı herhangi bir afet. yangın durumunda en az zarar görmesi için risk analizleri hazırlatıyoruz. fter hangi bir okımsuz durumla karşılaştığımızda bu sistemlerin çalışır durumda olması için özellilde yangın konusunda tirmalarta bakım-servis kontratı yapıyoruz. "Novotel'de Green Globe kriterlerini sağlamaya çalı§ıyoruz" Nevotel'de ISO belgesi almrtomz. zaten kalite anlamında uluslararası bir standardım ız olduğu ıçın orada alma gereğj duymadık. Çe re ile ilgili bazı çalışmalar yapma ihtiyacımız oldu. Fransa merkezimiz Green Globe'yi bizlere zorunlu kıldı. Green Globe. merkezleri Mel b<ırn ve Sidney'de bulunan ve bir tane de Londra'da şubesi olan uluslararası bir çevre kuruluşudur. Bu sertifikasyon sürecinde bizden özellikle kontrol etmemizi istedikleri 8 tane madde mevcut ki bunlar genelde ene~i öncelikli yapbnmlar. Bu sertifikada, ene~i tilketimini minimuma indirecek çalışmalann yapılması zonmlu kılınıyor. ı yıl k sOreçteki enerji til~.etimimizi fatura olarak online olarak bu sisteme giriyoruz. Otalde kalan ıni)Şteri sayısını, otelin metrekaresini de lıtı sisteme girerek lıtırıdan doğru · analiz ortaya ~luyor. Kişi başına kullanılan elektrik ve su mik· tan tes edil~or ıe kab edilebilir b i bir~ el belir1en~'Of. Bunun aHinda ya da üsliinde olllıan ız durumunda se · alamrJOfı.ız. ilk olarak ene~· tüke · ıl su tü~.etimi, ayi bazda kaç metreküp atık çıkarttığınıız gibi çe · · hesaplamalar yaptlıyor ve öıııeğin bu abklardan kaç metreküplin ün evsel. plasti . cam ve kağıt a k olduğunu ortaya çıkarıyoruz. bunlara bakıl yor ve ortalama bir de- ~r çıkanlıyor. Çöp le il!; li olara yaptığımız çalışmada hesaplamamıza göre %60 oranında gıen dönüşüm yapabiliJonıZ. Böylelikle Green Globe firmasına sertifika alma sürecine ba§layabı lmek için ye erli venlenn elimizde olduğunu göstermiş olduk. Enerjideki: elektrik. su. doğalgaz ve fuel-oil alanında yıllık Wketimi için gere i analizler yapıldı ve bizi bu konuda uygun gördüler. Aranan kr~erterden birisi de harcana n suyun ne Çevre koşullanndaki başitea endi§e • Misafirler şmuenJen samllt atıltm/ar bef1ijor • ÇaiJ§anlar, çcıre •v toplum ilc ılgili taahiitletilıi het ~en eifrı ei.lçleltdin)-orlar Novote/ Fransa ve Almanya'daki anket sonuçlarına göre; • Misafirler ltovotel'de, bi@1endinneden çok, taahü gönnck is#jorlar. • Ooğay1 hnum1 1maçlı ge1çeldeşecek ola11 organizasyonlarda, aktif rol almak ist~ortar. • Çefreyi hlfumaya yönelik !JIIgiı'ondirmo araçl111 (söıle*"'eler. el i/an/111, kitapÇikla,, frlmler) !)iıV!n yaralfjor. Green Globe projesinin amaçlan • Çevreye ıwdiğimiz desteğifl derecesini ölçmek • Guçlii çevre~/ taahütlerim1zle. faı mdalik yaratmak • Ooğay1 korumak .~itı, somut ve sürekli laa/iyetJerde bulunmak. lesisat Dergisi Sayı 180 - Aralık 2010 101
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=