(./) (./) o o TEKNİK BİLGİ Ticari Mutfaklar içi n Havalandırma Tasarımlarında Dikkat Edilecek Hususlar Steven G. LI ESCHEIDT* Bu yazıda, çeşitli davlumbaz tasarımlarının olumlu/olumsuz tarafları incelendikten sonra, havalandırma seçeneklerinin ayrıntıları, cihazların yerleştirilmesi ve haşere kontrolü ve bakım kolaylıkları gibi ayrıntılara yer verilmiştir. Yazıda ayrıca, bir tasarım kontrol listesi ile uygulama önerileri de sunulmuştur. Mutfak havalandırma sistemleri birkaç tasa rım kriterine cevap verebilmeleri için tasarım mühendisinin sistemin hem hava besleme hem de egzoz ihtiyaçlarını dikkate almasını gerektirir. Yönetmel ikler ve standartlar muh telif şeki l ve ti pteki davlumbazlar (aspira törler) vasıtasıyla sağlanan mutfak egzoz sistemlerinin etkinliğinin performansı nı belir ler. Denklemin diğer tarafı nda ise; mutfakta çal ışanları n konfor seviyelerinin dikkate al ın ması , mutfağa basılan havanın akış şekl inin davlumbazın performansı nı etkilememesi veya pişmiş ve servise hazır bekleyen yiye cekleri soğutmaması ve değişen egzoz akı şı şartları nda mahalde hava dengesinin sağla- �Şe_k_il _ı. _ _ _ _____ _ __ ____ _ _ _ _ ___ _ ması vardır. mutfak ekipmanların seçi minde zamanı nda koordinasyon yapılmaması ndan kaynaklanan Havalandırma performansı kriterlerine ila- bir tartışma konusu ve sorun ol muştur. ve olarak, tasarım mühendisinin pazarda mevcut olan davlumbaz, fan, filtre sistem- Aynı zamanda öncelikle mutfaktaki pişirme leri, hava kanalları sistemi, kontroller ve araçlarıyla ilgilenen ve daha sonra bir bütün düzgün hava dağıtıcı ürünlerini de tanı ması olarak mutfak havalandırması tasarı m kri- gerekmektedir. Sistemin ilk kuruluş maliye- terlerini hemen hemen hiç anlamadan davtindeki denge için, cihazları n bakım usul leri lumbazı ısı ve yağ çıkartan aletlerin üzerine ve uygulanabilir enerji tasarrufu stratejileri koymak, bazı mutfak danışmanlarınca mutde tasarımda dikkat edi lmesi gereken öneml i fağı n bir bütün olarak havalandırıl ması nı n hususlardır. anlaşılamaması çözül mesi zor bir problem oluşturabilir. HVAC sanayisinde çalışanla- Birçok projede davlumbazlar "mutfak tasa- rı n çoğu mutfak davlumbazı nı n profesyonel rım danışmanını n" seçim sorumluluğunda mühendisin bir sistemi ol masını n çok daha olan bir eleman olarak değerlendiril ir; ancak uygun olacağına inanmaktadır, zira tasarı mı hava basan sistemin el emanları olan tanlar yapan mühendis, bir bütün olarak havalan- ve kanal lar profesyonel mühendisin tasarımı- dırmadan ve egzoz sisteminin performansınnın elemanlarıdır. Bu husus yıl lardır, kısmen dan sorumludur. (Şekil 2) Şekil 2. -'--- - --- - --- ---- 68 Tesisat Dergisi Sayı 179 - Kası m 2010
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=