. . . TEKNiK BiLGi Amyuntıf ao kl at ay hvaes t ya enme neikn ds iağleorntl aa rr aı nf dl aar, ı nl da ab o( ör ar tnuevğai nr ; g gla e e r l n d e e a b l l i i l v k ir e l ; e h a o a n rt t c t a a a k k h o a l b a s u r t a a ra k d o a e d n a l a a ç m r oı e k n ld i k y a a a ) y thg dı a a n d e m u y e u o yl r d a t a a c n m a a k ı f s m a is z a t l h a e a m sld l t e i a r r . n in Bd i a n ur t d a du m o ru e n m l a iy n , a ı k m t u h r a h u n a t e u li l c n e u r e d e g e s e a l g m s id l e ı e s n r i e e n m k in a d el a s m h a a a s nedenidir. y zH e ü V r k A r l e ü C l ğ e ür s i n n is ü in t n e m y b o l e ğ e l r u i i r ş n le m in n a ms d e ı o s v ğ i e ru n k e ü m s f e inç s i , p lm o h r e a l s a v i r a ın d v a a e k b i b e s ü s u k ş le o ü n n k m , t r e o m l l e inr e i i d m iç il a i m n l e d is h e i t n r i e y in a c ç e d s d e a u ğ v y la e d n r u e m k c l a a e r s k ı ı n ı s s d e l a a v k iy t l e ı e ğ y m ı e e e n k l a h d d u ü a r sduo sğ tr uurd. aMn e gk ea nn li ek şHmVeAl i C (sDiXs)t e ms i sl et rei m( çl ei lrl )e r svoeğ/uvtemy aa k( öarnngeağl ilna :r ıg hi zal i vkaayzı a, no ıdma ) i tçai nmd eo kl ai r na ek md eonlgueşl ue ymeucne uk dkaedsaerçdilümşeülkidçiri.ğlenme noktasında verecek şekilÖrneğin; eğer çalışılan yer 60° db sıcaklık ve % 50 bağıl nem şartlarında tutulacaksa (yani; 38,5 gr/#, veya 41,3° çiğlenme noktası), bu durumda kangalından sadece 50 °-52°'de (doymuş) hava cvaekr et ıbr .i l eVne rbi l ei rnç hi l laevraknaı nn g4a1l ı , 3i h°t i çy iağcl eı nk ma reş ı nl aomk at aysaı g çn e a ın r l e ı ş a k a l e t n ı c n e bd k i a r t i ç r b . i i l r le B m r u u c i t d h la a a k z yı n v a e e m y d a a s h k e a u v r iy u d e t ü u s ş c in ü u d k e e s s v a ı e c s r a l i ı k l m n lık e e t m s a i alma/soğutma sistemi anlamına gelmektedir. Mahalli 75° db ve % 50 bağıl nem seviyesinde (yani: 55 ° çiğlenme noktasında) tutmaya çalışan zbai rntıemsıins ıdaebçsi ol l er br ek aent mg ael lka irçı ,i no,d5a d5°a kçii gğ il zelni nmeemn ko ak d eta ı t r k s . i ı n n E ı ğ n o e l a a r r l h t a ı a k n vd k a a o d n h a t a k r v o i a l s e u v d e i m r le e i m c k e t e a k z r s ı k e a H, p V b a A u s C i t c e s i d d is e d t i e o o m lm la in a r c a lı e k kbüafkımürıenmdaensibniir tfeeslaiskedt ıaşnınladma ıntuatmgealebçaililrış. maları lHaanvdaı r ıvl de ırğeı nn dcai hvaez l as re çbi il rd i kğ ei nzddeo, ğhr auv oa l agreatki r ebno ykuat e s n o d a ğ i l l l u m a t r e u ın l c e , u r s i n o di ğ e u v s k r a e ğ s le l u a r im h n a i a n t k la gr g aı e y n r e ı e n t k i ( m y g i i e d b k iş t ir e v d ş e i e r . k d iö İ l ç d nl e ü e ş r i i z ) n od v l e e e sv oe ğsuokğ uhka sv ua , dseovğr eu lke rsi nu doel ,dkuağnuanl dvae /hvaevyaa dk ae nv rael lnai rnı s b d a i ı l ş i r r a y . n ü S z o h e ğ a y u v in t a m d n e a ın k k ç o ai l n ğ a l a y e l l n ı l k a m l r a ı e n y ı n o n o ğ v k u e t ş a b m s o ı a r s u m ı l c a e a r y k ı d n lı a ı ğ n n ı , e a k t g r o a e la f l ı e y n -ı 54 Tesisat Dergisi Sayı 156 - Aralık 2008 y ylı ü o kl k ğ a s u eş k k m a t n a e a o o l l a l v a b c e il a ir bk . t o B ır r . u u l E a d ğ r u ı e n r r u m y k ü a z m n e a e yl y la d s r ı a c n v a a e k l g ı s k e o l l a d ğ r i u ı ğ n k in d a d su n e kbüofr uyleamr ı it ai l veadnoal ur aol lı ağ nı n ab iyr eyrül ez eş tyiirni l m( tiaşvsaen, yfoağyua şnus k o ü la l z a r e ı n , r i t n e a l e v e d m an a a m n t l u l a a ğ y r l ı a a n b l a t i r ü l ı i , m r ; iü k z ü o i f l ş a ü t s e n y b y o e u n t r ia k ş d o m a n e d tr s ı p r i . l i aç ki nl agreı rvebk.l)i Hs iVsAt eCm isni s tkeomn ti r odl o ğe rdui l moel asri anke söez çe il l döi knteemn svoenr irla f g m o ib e n i l k , i d s H i ir y V . o A Snı C l k a l r ı s ı k il s s a o t e gğ m ö u r t l ü m e n r a i e n v n in e b y b i a r ü ç yo ıs ü k ıt k m d u ç a o r u ğ o m u la n d r l a a u k ğ o u k l d o a u y n ğ u a u fl uo rnl ka sr ,i ynoenmu dkuorn. t Br oul ün ubna ski ta no lı at ır adka ,s i sbtier çmoi kn iHk Vi nAcCi l Küf Nedir? Küfler, mantarlar, mildiyu/ar ve mayaların tümü mantar veya fungi olarak, adeta bir organizma krallığı. Yaklaşık olarak 50. 000 ifa 250. 000 arasında fungi çeşidi olduğu tahmin edilmektedir; ancak bunların bir çoğu henüz sınıflandırılmamış veya adlandırılmamıştır. 200'den daha az fungi çeşidi ise enfeksiyona sebep olan insan patojenleri olarak tanımlanmaktadır. Çok hücreli bir canlı olan fungı; küf olarak adlandırılan dal şeklinde filaman benzeri bir yapıdadır. Birçok küfçeşidi içinden birkaçı en çok görülen ve insana tutunmaya eğilimi olanlardır. Küf tipleri sağlık bakım tesislerinde en çok rastlanan küf tipleri Asperjiloz, Kladospor ve Penisillum'dur. Küf Nasıl Gelişir? Küfün gelişmesine katkı yapan birkaç unsur vardır ve bunlar en iyi şekilde Şekil 2'de verilen "Küf Karesi" ile açıklanabilir. Şekilden de anlaşılacağı gibi küfün büyümesi için bu karenin dört köşesinin de bulunması gerekmektedir. Eğer bu karenin herhangi bir kenarı, ya da küfün büyümesine yardımcı olan bu dört elementlerden herhangi biri mevcut olmazsa küfgelişmeyecektir. Küf kolonisinin başlangıç noktası ise küf sporlarıdır, küf karesinin birinci kenarı. Küfler yayılma eğilimi gösterirler ve küçük ve hafif olan bolca spor üretirler ve hafıflikleri nedeniyle bunlar havada dolaşabilir, kuru ve olumsuz koşullara karşı dayanıklıdır ve dolayısıyla uzun süre hayatta kalabilirler. Bunu "filizlenen" bir tohuma da benzetebıJiriz. Eğer sağlık bakım tesisinde tüm küf sporlarından kurtulabilırsek herhangi birproblemimiz kalmayacaktır. Ancak etrafımızdaki hava steril değildir ve tesisisin gerek içindeki gerekse dışındaki havada bol miktarda küfsporları mevcuttur. Er veya geç bir ksoi sytuelmmiansi nı n sdiasnt e mg öi rçüal el ıbş itlıirra. c Ha kV AbCir tseirsmt eoms ti a ti çiil ne hn ee mm ekno nh termo lecni hyaozkltaurrı n. ıÖ il çç eü rl emne mb iirş ks oe nnt reoml ip na ka es tı li kontrol edebilirsiniz ki? Ag ey lni şı vz ea md öannüd şa hsaıvk al ı kkl aa nraal sl at rl aı nnı na ni n bş ai r a dt us rı ruams ı nddaa, k i u z a y o ç g le ı u r n a e n ş d k e il a k m n il e d a m e lla e sr s ız s id m o i ğ r a . u z t l m C ık i l a h a ar k z ı a n ın n ın a l d s la ö a r n ğ ın ü la ı ş n n m ö ta n a r l s a eı f m ı v ne e d l y e a a, nr i eimç i in i çtlaesr ai nr el açnedkı kelcaer kı tmi r .i kBtuanr du anns oç no uk cduadhaa, foadzal a k v d i a a y n e ta a sl i s l d a a i r r r . ı l a T g n e e a s n i n e s l a v li t e k t l a i e s m t p el a n a l e n iy n l e a d t r e i d n d a ün d ş a ç ü h ı r k a m a f r e a t k ı z l ı l r i a ç v i n n e e d m a ö s n sm ü e a ş küfsporu taneciği üzerinde sporun fıJizlenmesi için yeterince yiyecek ve su zerreciği nem olan biryere konacaktır. Küf karesinin ikinci kenarı yiyecektir. Yiyecek kaynakları veya başka bir ifadeyle beslenme kaynakları da sağlık bakım tesislerinde bolca bulunmaktadır. Etrafta bolca bulunan, çim, yaprak, kağıt, ağaç ve karton ürünleri gibi, selüloz bakımından zengin maddeleri bır düşününüz, burada duvar kağıtları ve yer ve tavan kaplamalarının yapıştırmasında nişasta katkılı maddelerden hiç bahsetmiyoruz. Sporlar gibı; yiyecek kaynakları da bol miktarda bulunmaktadır, bu nedenle karenin bu kenarı tesiste gerçekten mevcuttur' Karenin üçüncü kenarı ise sıcaklıktır. Eğer tesis içindeki sıcaklık küfün üremesi için en uygun sıcaklık derecesinin dışında muhafaza edilebilirse, bu sağlık bakım tesisinin ortamında bulunacak küf miktarını sınırlandırabilir. Ancak araştırmalar küf üremesinin genellikle 40°F -120°F arasında fiilen meydana geldiğini göstermektedir. İnsanın vücut sıcaklığı da 98,6"F olduğundan ve "insanlar için konfor sıcaklığı bölgesi" sıcaklıkları da, Tablo 1, bu aralık arasında olduğundan karenin bu kenarı da kalacaktır. Geriye tek bir kenar kalmaktadır "nem" ve bu kenar da kontrol edilebilecek tek kenardır. İç ortamlarda küfün çoğalması genellikle küfün çoğalmasında adeta biryakıt olarak çalışan nem probleminden kaynak/anmaktadır. Bu çoğalma su birikintisinin bulunmasına ihtiyaç duymaz. Mahalde bağıl nem oranının yükselmesi ile meydana gelebilir. Küf kontrolünde anahtar unsur is nem kontrolüdür. Özetle küfsorununa dönüşmeden nem sorunlarını çözünüz.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=