Tesisat Dergisi 126. Sayı (Haziran 2006)

<O o ~ C E ·;:;; .. :ı:: 'ü; ·e, ., Q Şerife KÖSE Çevre Müh. Meta Mühendislik İstanbul Teknik Üniversitesi, inşaat Fakültesi-Çevre Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Şerife Köse, öğrencilik yıllarından itibaren halen üyesi olduğu Türk Tesisat Mühendisleri Derneği İstanbul Temsilciliği'nde 3 yıl çalıştı. Köse; Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Irak, Cezayir gibi yabancı ülkelerde temiz su ve atık su arıtma sistemleri içerikli projelerde sistem çözümü, satış ve organizasyonuyapmakta ve halen Meta Mühendislik Arıtma Ltd. Şti. 'nde çalışmaya devam etmektediı: OZET ___ ~ Lejyoner Hastalığı solunumla ilgili bir enfeksiyon olup, bulunduğu ortamı kolaylıkla etkileıııektediı'. Enfeksiyon, hava yoluyla alınan su damlacıkları ya da akciğerlerin iç kısımlarına kolaylıkla nüfuz ederek, buradaki küçük ceplerde yerleşebilecek kadar küçük Lejyonella Bakterisi ihtiva eden buhardan kaynaklanıı'. Bu çalışmada, soğutma kulelerinde bakteri oluşumuna ortam hazırlayan etkenler ortaya koyulmuş, bu noktada insan sağlığına olumsuz etki edecek.faktörlerin, önüne geçecek ideal uygulama örnekleri sunulmuştur. --------~ 160 Soğutma Kulelerinde Kimyasal Dozlama/ Otomatik Blöf Gerekliliği ve Kule Otomasyon Sistemi 1. Mikrobiyolojik Kontrol Gerekliliği 1.1. Lejyoner Hastalığı Nedir? 1976 yılında Fladelfia-Bellevue Stratford Hotel'de, Amerikan Lejyonerler Kongresi'nde 34 katılımcı öldü ve 221 kişi , orijinal adı ile "Legionella pneumophilla"dan kaynaklanan zatürre hastalığına yakalandı. O sıralarda tanınmıyor olmasına rağmen, Lejyonella yeni bir mikroorganizma değildi. B irleşmiş Milletler Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nde (CDC) arşivlenmiş pek çok doku örneğinde bulunmaktaydı. Bu örnekler önceden teşhisi konulamamış zatürre benzeri hastal ığa sahip insanlardan alı nm ıştı. Bu hastalık, şu anda çoğunlukla Lejyoner Hastalığ ı olarak bilinmektedir. Solunumla ilgili bir enfeksiyon olup, bulunduğu ortamı kolaylıkla etkilemektedir. Enfeksiyon, hava yoluyla alınan su damlacıkları ya da akciğerlerin iç kısımlarına kolaylıkla nüfuz ederek, buradaki küçük ceplerde yerleşebilece k kadar küçük Lejyonella Bakterisi ihtiva eden buhardan kaynaklanır. İnsanlara bulaşması için gerekli olan Lejyonella Bakterisi dozu kesin olarak bilinmemektedir. Lejyonella Bakterisi'ni yutmak herhangi bir hastalığa sebep olmuyor gibi görünür. Lejyonella Bakterisi'nin 2-10 gün gibi bir kuluçka dönemi vardır. En çok 4070 yaş grubunda vuku bulduğu raporlanmıştır. Sağlıklı kişilerin de Lejyoner Hastalığı'na yakalanabilmesi ile birlikte, sigara kullananların , kanser hastalarının , kronik solunum hastalarının , _kalp hastaları n ı n ve bağışıkl ık sistemi zayıf kişilerin bu hastalığa yakalanabilme riski oldukça yüksektir. Bu hasta l ığa yakalananlarda ölüm riskinin % 10-20 mertebelerinde olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bağışıklığı zayıf kişiler ve diğer yatalak hastalarda bu risk çok daha yüksektir. Lejyonella Bakterisi aynı zamanda her yerde bulunabilen bir organizmadır. Tüm yeryüzünde ve yüzey sularında görülebilir. Organizma, tipik klorlanmış kullanma suyunda yaşayabilir ve bu nedenle evlere ve fabrikalara gönderilen arıtılmış suda görülebilir. Lejyonella oluşumu ve yayılımına bir bütün olarak bakılmalıdır. Örneğin; Birleşmiş Milletler'de OSHA (Occupational Safety and Health Administration-Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi) tarafından yayınlanan teknik rehberin bir değerlendirmesinde, her yıl 25 binden fazla hastalık meydana geldiği belirtilmektedir. Gerçekte 4 binden fazla ölüm olmakta, fakat sadece bin tanesi raporla nmaktadır. Bununla birlikte, CDC genellikle yılda 10'dan daha az halk salgınını soruşturmaktadır (1995'te 3 adet). Bir salgının çalışma ortamından kaynaklandığı göz önünde bulundurulmu ştur.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=