Tesisat Dergisi 111. Sayı (Mart 2005)

il Belli bir mekanda kişi başına gerekli taze havayı sağlayabilmek için VAV kutusunun en düşük hava ayarı yüksek tutulmak zorundadır. Örneğin, mekandaki insanların taze hava ihtiyacı 200 m3/h ise ve VAV klima santrali % 25 taze havayla çalı şıyorsa, VAV kutusunun minimum ayarı 800 m3/h olmak zorundadır. Bu da gereksiz bir hava sirkülasyonuna, buna bağlı olarak da gereksiz bir son ısıtmaya (re-heating) yol açacaktı r. il Mekanlar arasındaki taze hava dağılımı düzenli değildir. VAV ku4.3. Bağımsız Hava Sistemi [Dedicated Outside Air System -(DOAS)] Taze hava sağlamak açısından, yukarıda dezavantajlarını gördüğümüz VAV sistemine alternatif olarak, taze hava sistemini ısıtma/soğutmadan tamamen ayıran bir sistem son yıllarda kullanılmaya başlanmı şt ı r. Avrupa'da yaklaşık on yıldır kullanılan bu sistemin ABD'deki uygulamaları henüz yenidir. Bu sistemde mekanların taze hava ihtiyacı, ısıtma veya soğutma kaygısından tamamen ayrı olarak beslenmektedir. Bu taze havanın öncelikle nemi alınmakta, böylece taze !usunun damperi, oda duyulur ısı havadan kaynaklanan gizli ısı mekayükünün göstergesi olan oda sı- na girmeden önce yok edilmektedir. caklığı tarafından kontrol edilir. Bu Tipik birçok mekanda gizli ısının, nedenle, duyulur ısı yükü nispeten yani nemin esas kaynağı taze havaaz olan mekanlarda (sinema salonu gibi) oda sıcaklığı fazla yükselmeyeceği için VAV damperi kısılacak, böylece içeri yeterli taze hava sağlanamayacaktır. Öte yandan, duyulur ısının yüksek olduğu mekanlarda (aydınlatma veya güneş yoğunluğu olan mahaller) VAV damperi sonuna kadar açılacak, böylece gereksiz taze hava verilmiş olacaktır. t Yukarıdaki sorunu aşmak için mekanlar karbondioksit sensörleriyle donatılsa dahi, bu sefer de klima santralinin dı ş hava damperi, karbondioksitin en yoğun olduğu odayı takip ederek açı lacağından, diğer odalara gereksiz yere taze hava beslenmiş olacaktır. Genelde VAV sistemlerinde, gerekenden yaklaşık % 20 - % 70 daha fazla taze hava beslenir ki, bu da önemli bir enerji kaybına neden olur. t VAV kutusunun kontrolü oda termostad ı ile yapıldı ğı için, mekanda bir nem kontrolü yoktur. Bu da duyulur ısının düşük, gizli ısının yüksek olduğu mekanlarda nem fazlalığına, dolayı sıyla küf vb. ile birlikte iç hava sorunlarına davetiye çıkaracaktır. dır. Eğer bu gizli ısı, taze havanın nemi alınarak yok edilirse, geriye yalnızca mekanın duyulur ısı yükünü uzaklaştırmak kalmaktadır. Bu da en etkili bir şekilde, soğuk tavan veya fan-coil gibi terminal soğutucular sayesinde uzaklaştırı lacaktır. Bu sistemin avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir: t Taze hava dağılımı, soğutma/ısıtmadan ayrı olduğu için, düzenli bir dağıtım ve çok iyi bir hava kalitesi sağlanır. t Yalnızca gereksinim duyulan miktarda dı ş hava kullanılır. t Kanal ebatları çok küçüktür. Buna bağlı olarak asma tavan derinliği daha düşüktür. t VAV sistemine oranla % 40 kadar daha az enerji harcar. t Çok iyi nem ve sıcaklık kontrolü sağlar (ayrı ayrı kontrol edilir). t İlk yatırımı daha düşüktür (küçük kanallar, düşük ehiller yükü). t Dı şarıdan gelebilecek biyolojik veya kimyasal kirliliklere karşı daha savunmalıdır (az miktarda taze hava). t Balanslaması daha kolaydır (az hava sirkülasyonu). t Bakımı daha kolaydır (soğuk tavan uygulamasında çal ı şan fan, filtre kirlenmesi vb. yok). im Bıı ıııakale11i11 2. böliiıııiinii gelecek sayııııızda bıılabilirsiniz. 81 iot) o N t: .. :;; .. <I) # �# , �# ,. NEMLENDİİiCİLER 1/AYAI'TAN Elektrot Boylerli Nemlendiriciler ,.y V. ı•·· ıı-.ı nıns:m�?! Mevcut Buharı Kullanan Nemlendiriciler Atomizer Nemlendiriciler �""v. ,,_ı,�"' 'i-,sı•"' AIRWIN Ultrasonik Nemlendiriciler r �v. Evaporatif Nemlendiriciler hHavak HAVAKENDUSTRI TESiSLERi TIC LTD ŞTI ı•"·v. ı,'f . Çaycılar Sokak, No: 42 Topçular 34050 İSTANBUL Tel (0212) 612 27 74 - 501 20 08 Faks (0212) 501 35 25 e-mail info@havak.com http www.havak.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=